Dit is de reden waarom we shoppen zo leuk vinden, maar het ons niet gelukkig maakt
Shoppen is tegenwoordig niet alleen maar om spullen te kopen die je nodig hebt. Het is vaak ook een vorm van vermaak en ontspanning of zelfs om afleiding te zoeken van je problemen. Als je (online) een nieuwe aankoop hebt gedaan kun je tijdelijk het ‘shoppers high’ geluksgevoel ervaren. Maar waarom vinden we het dan zo leuk om te shoppen en wanneer is het niet meer gezond voor je?
Nu het weer de maand van geld uitgeven is, voor jezelf of geliefden, word ik daar persoonlijk best wel heel erg blij van! Ik kan heel gelukkig worden van een mooi make-up product, een leuk sieraad of een geweldig kledingstuk bijvoorbeeld. Ik zocht uit hoe het komt dat we er massaal zo blij van worden maar waarom het niet persé gelukkiger maakt.
Wanneer maakt shoppen ons echt blij
Als je veel shopt word je al gauw als materialistisch gezien wat vaak als negatief wordt beschouwd. Er zijn echter verschillende lagen materialisme blijkt uit het onderzoek van marketingwetenschapper Esther Jaspers die promoveerde in 2018 aan de Universiteit van Tilburg met het onderwerp Materialisme. De eerste vorm van materialisme is ‘kopen om te streven naar geluk’, iets wat niet werkt en je op lange termijn zelfs ongelukkiger maakt.
Maar de tweede vorm ‘kopen omdat je het leuk vindt om te winkelen en om bepaalde spullen te bezitten’ en de derde vorm ‘kopen omdat je bezittingen ziet als maatstaf voor succes’ kunnen het geluksgevoel wel vergroten. Je aankopen moeten dan wel in lijn liggen met je interesses en bij je persoonlijkheid passen. Door bewust te shoppen en alleen te kopen wat je echt nodig hebt of écht heel mooi vindt, geniet je er veel langer van. Als je zomaar iets koopt waar je eigenlijk maar weinig gevoel mee hebt dan zal het je geluksgevoel niet vergroten.
Leestip: Nooit meer een miskoop | 7 moderegels om bewuster te shoppen
Shoppen als therapie
Veel mensen krijgen de behoefte om te shoppen als ze zich ongelukkig voelen. Door te shoppen en jezelf te verwennen voelen veel mensen zich voor even beter over zichzelf. Het zet aan tot dagdromen over een mooie toekomst en het laat je voor even je problemen vergeten.
Shoppen kan dan een therapeutische werking hebben. Dit komt door het stofje Dopamine (een neurotransmitter), ook wel het gelukshormoon genoemd dat tijdens het shoppen vrijkomt. Doordat dit stofje in je hersenen vrijkomt voel je je voor eventjes heel lekker wat je geluksgevoel op dat moment tijdelijk boost.
De keerzijde van shoppen
In principe is er niets mis met winkelen, mits je het verantwoordelijk doet. Het dopamine stofje in je hersenen en het bijbehorende geluksgevoel kán namelijk een negatieve keerzijde teweeg brengen. De aanmaak van het gelukshormoon dopamine is tijdelijk, waardoor je al gauw weer opzoek gaat naar datzelfde geluksgevoel. Als je spullen gaat kopen zonder ze nodig te hebben maar met als doel dit geluksgevoel te ervaren en je ongemakken te verdoezelen kan het een koopverslaving in de hand werken.
Wees dus altijd bewust als je een aankoop doet. Heb je het echt nodig, vind je het echt leuk genoeg en zal het een meerwaarde geven aan je leven? Go for it! Wil je je echter op dit moment beter voelen en je problemen vergeten? Weet dan dat je dit ook op andere manier kunt bereiken zoals een rondje wandelen, muziek luisteren, dansen, kleuren of bijvoorbeeld je vriendin opzoeken.
Bronvermelding: tilburguniversity.edu, mens-en-samenleving.infonu.nl
Daphne - verdraaidmooi
Ik kan door mijn gezondheid niet veel shoppen, maar ik heb wel een moeder die precies weet wat ik leuk vind. Dus die belt me regelmatig op vanuit winkels 😉