Het liefst voelen we ons altijd gelukkig, echter is het volkomen normaal om je af en toe niet gelukkig te voelen. De momenten dat je je ongelukkig voelt bieden namelijk kansen voor persoonlijke groei. Daarnaast laat het je beseffen wat echt gelukkig voelen eigenlijk inhoudt. In dit artikel ga ik hier dieper op in en vertel ik hoe je je ondanks negatieve emoties en tegenslag je toch gelukkig kan voelen.
Voel je je niet gelukkig? Je brein is de boosdoener
Geluk is iets waar we allemaal naar verlangen en nastreven, iets dat diep geworteld is in onze psyche. Je even niet gelukkig voelen vinden de meeste mensen niet fijn. Toch is het heel normaal en hoort het bij het leven. Een gelukkig gevoel is meestal maar van tijdelijke aard omdat je brein het moeilijk langdurig kan vasthouden.
Ons brein is namelijk zo ontworpen dat het van nature geneigd is om zich te richten op negatieve aspecten en dreigingen in de omgeving. Dit is een overlevingsstrategie die ons in staat heeft gesteld om te overleven in een wereld vol gevaren. Dit is ook de reden dat ons brein niet is ontworpen om ons voortdurend gelukkig te laten voelen, anders zouden we niet alert blijven voor mogelijke problemen.
Leestip: Op zoek naar geluk? Deze 3 simpele tips hielpen mij naar een gelukkiger leven
Een voortdurend geluksgevoel ervaren is daarom niet zo normaal als dat men in onze maatschappij wil laten geloven. Het zou ons alleen maar beperken in ons potentieel omdat we er lui van worden. Als we ons altijd gelukkig voelen, krijgen we niet meer de prikkel om in actie te komen. Iets waar we juist door groeien en een betere versie van onszelf door kunnen worden.
Geluk is een gemoedstoestand
Je gelukkig voelen kan dus geen constante toestand zijn. Het is eerder een gemoedstoestand die kan variëren en beïnvloed wordt door zowel interne als externe factoren. Hieronder vallen bijvoorbeeld je gedachten, je gevoelens en hoe je gebeurtenissen ervaart.
De momenten waarop we geluk ervaren zijn geweldig, maar meestal kortstondig. Nadat we ons een periode gelukkig hebben gevoeld raken we er gewend aan en begint onze zoektocht naar geluk opnieuw. Dat is onze brein die voortdurend geluk wil nastreven maar deze niet lang genoeg kan vasthouden vanwege mogelijk dreigend gevaar.
Het leven is niet perfect
Ellende en tegenslag is een onvermijdelijk onderdeel van het leven, en dat is oké. Het leven is niet perfect, er zullen altijd uitdagingen en moeilijkheden zijn. Tegenslag kan ons echter helpen groeien om de beste versie van onszelf te worden.
Tegenslag en ellende kan ons namelijk aanzetten tot actie en verandering. Als we bijvoorbeeld gezondheidsproblemen hebben, kunnen we streven naar een gezondere levensstijl. Als we schulden hebben, kunnen we proberen schuldenvrij te worden. Of als we ontevreden zijn met onze baan kunnen we stappen ondernemen om dit te veranderen.
Ondanks tegenslag kun je je toch gelukkig voelen
Het is dus volkomen normaal om je soms niet gelukkig te voelen. De zoektocht naar een permanent geluksgevoel is niet haalbaar en kan daardoor ons geluksgevoel in de weg gaan staan. Het leidt vaak tot onrealistische verwachtingen en teleurstellingen die ons juist ongelukkiger maken.
Hoewel een constante staat van geluk niet mogelijk is, zijn er toch manieren om een vervuld en tevreden leven te leiden zodat je je ondanks tegenslag toch meestal gelukkig voelt. Dit zijn enkele manieren om een gelukkiger leven te creëren:
1. Ontwikkel een positieve mindset
Bij een positieve mindset heb je een optimistische kijk op het leven waarbij je overwegend positieve gedachten hebt en kansen ziet in plaats van belemmeringen. Met een positieve mindset zal je je daarom gelukkiger voelen, zelfs in moeilijke tijden. Dit kan namelijk het verschil maken hoe je met tegenslag omgaat; ga je er aan onderdoor of pak je het constructief aan?
Een positieve mindset betekent niet dat je altijd positieve gedachten en emoties moet ervaren. Negatieve emoties zoals boosheid en verdriet mogen er net zo goed zijn. Omarm al je emoties zodat je kan groeien als persoon. Dit zal je emotioneel sterker en veerkrachtiger maken zodat je beter met uitdaging om kan gaan.
2. Koester dankbaarheid en tevredenheid
Dankbaarheid is een krachtige emotie die je kan helpen om je gelukkiger en meer tevreden te voelen. Wanneer je dankbaar bent voel je je gezegend en waardeer je wat je hebt, in plaats van te focussen op wat ontbreekt. Dit helpt om negatieve gedachten en emoties te verminderen.
Probeer elke dag iets positiefs te vinden, hoe klein ze ook zijn. Dit kan je helpen om meer gefocust te blijven op de positieve aspecten van je leven waardoor je je over het algemeen gelukkiger voelt.
3. Stop met piekeren
Stop met piekeren en haal jezelf uit je gedachten als je niet gelukkig bent. Observeer de realiteit om je heen en leef in het moment. Richt je energie op dingen die je vreugde brengen en die goed gaan in je leven, in plaats van te focussen op zaken die je energie kosten.
Leer anders naar je problemen te kijken en relativeer. Bedenk dat je problemen in het grote universum slechts van tijdelijke aard zijn. Concentreer je vooral op zaken waar je controle over hebt. Het heeft geen zin om je druk te maken over dingen waar je geen invloed op hebt. Hierdoor kun je beter omgaan met tegenslagen en zullen ze minder invloed hebben op je gemoedstoestand.
4. Focus op het heden
Het heden is het enige moment dat we echt hebben, waar je daadwerkelijk controle hebt en waar je de meeste vreugde en tevredenheid kunt vinden. Door in het hier en nu te leven kun je meer genieten van je leven. Mindfulness kan je hierbij helpen.
Door in het heden te zijn, ervaar je wat er nu is en kun je je indien nodig richten op wat je nu kunt veranderen en beïnvloeden. Dit helpt voorkomen dat je wordt meegesleept door zorgen over het verleden of angst voor de toekomst. Deze zorgen staan je geluksgevoel alleen maar in de weg, het verleden is namelijk niet te veranderen en de toekomst is nog onzeker.
Leestip: Top 10 inspirerende boeken die je leven en mindset positief veranderen
5. Bouw betekenisvolle relaties op
Betekenisvolle relaties met familie, vrienden en een partner zijn van essentieel belang voor je geluksgevoel. Deze relaties bieden emotionele steun, creëren sociale verbondenheid, verminderen stress en geven zingeving aan je leven. Ze dragen daarom bij aan je welzijn en levensvreugde.
Deze relaties brengen daarnaast sociale activiteiten met zich mee. Samen tijd doorbrengen en speciale momenten vieren vergroten je geluksgevoel. Ze bevorderen positieve interacties zoals lachen en genieten van elkaars gezelschap. Dit stimuleert de afgifte van gelukshormonen wat je geluksgevoel vergroot. Investeer daarom tijd en energie in het opbouwen en onderhouden van deze relaties om je leven te verrijken.
Geef een reactie