Rustig, mooi en mindful leven – Lifestyle blog

Zo word je een zelfverzekerde introvert in een extraverte wereld

In een wereld waar extraversie de norm lijkt en veelal in de huidige maatschappij wordt aangemoedigd kan een introvert zich juist minder thuis en onzeker voelen. Gelukkig wordt ‘de introvert’ tegenwoordig steeds meer erkent als een positieve persoonlijkheidskenmerk. Want introversie is helemaal niet saai of zielig, introvert zijn is juist een gave. In dit artikel leg ik je uit wat een introvert precies is, waarom een introvert waardevol is en hoe je meer op jezelf kan vertrouwen als je introvert bent.

Wat is een introvert

Vroeger werd de introvert vaak als ‘saai’ of ‘verlegen’ bestempeld. Tegenwoordig is de introvert door de wetenschap steeds meer op de kaart gezet als een persoonlijkheidskenmerk wat in je DNA zit maar verder niets over jou als persoon zegt. Introversie is dus een persoonlijkheidskenmerk die je hebt of niet, je kan er niet overheen groeien en je kan het niet veranderen. Je bent zoals je bent. Als je een introvert bent betekent dit niet dat er iets mis is met je, dat je verlegen bent, onzeker bent of dat je niet van mensen houdt. Het heeft alles te maken met energie en hoe die verwerkt wordt.

Introvert is het tegenovergestelde van extravert. We hebben allemaal een mate van introversie en extraversie in ons. En er zit nog een heel spectrum tussen, niemand is 100% introvert of 100% extravert. Zit je er vooral tussenin? Dan ben je een ambivert, een beetje van beide dus. Volgens Psychologiemagazine is ruim 22 procent van de Nederlandse bevolking Introvert – tegenover 54 procent Extraverten en 24 procent Ambiverten.

De introvert kun je beschrijven als:

  • een persoon die meer naar binnen is gericht
  • een persoon die graag alleen is en daar energie van krijgt
  • een persoon die voorkeur geeft aan één-op-ééngesprekken of interactie met een kleine groep
  • een persoon die zich op schrift beter kan uitdrukken
  • een persoon die voorkeur geeft aan een diepgaand gesprek in plaats van ‘koetjes en kalfjes’
  • een persoon die voorkeur geeft aan een rustige omgeving
  • een persoon die bedachtzaam is en veel over zichzelf nadenkt
  • een persoon die eerst nadenkt voordat hij/zij iets deelt of doet
  • een persoon waarvan het brein snel gestimuleerd is
  • een persoon die informatie op een diepgaande manier verwerkt
  • een persoon die minder behoefte heeft aan spanning en riskant gedrag

De vier verschillende typen introverten

In de wetenschap en psychologie is het al een tijdje bekend dat er verschil zit tussen introversie en extraversie. Echter is de introverte persoonlijkheid nu ook beschreven en onderverdeeld in vier verschillende categorieën door psycholoog Jonathan Cheek. Na het analyseren en bestuderen van de introvert is deze volgens Cheek niet in een ‘one-size-fits-all’ categorie te verdelen maar in vier verschillende typen. Maar ook hier geldt dat je waarschijnlijk een combinatie bent van meerdere types en op de ene wat meer scoort dan op de andere.

  1. Sociaal
    De Sociale introvert heeft weinig behoefte aan sociale interactie. Ze kenmerkt zich door graag alleen te willen zijn, voorkeur te geven aan één-op-ééngesprekken of socialiseren met een kleine intieme groep (bekende) mensen. Ze blijft liever thuis met een goed boek, tv of computer dan naar feesten te gaan met grote groepen mensen.
  2. Denkend
    De Denkende introvert is vooral veel in zichzelf gekeerd, niet omdat ze niet houdt van sociale interactie maar omdat ze genoeg heeft aan haar eigen gedachten. Ze denkt veel na over zichzelf en de dingen die in de wereld gebeuren. De denkende introvert overdenkt haar acties goed en kan daarnaast verdwalen in een creatieve fantasierijke wereld.
  3. Angstig
    De Angstige introvert zoekt de eenzaamheid graag op omdat ze zich ongemakkelijk en zelfbewust voelt in de buurt van andere mensen. In sociale situaties is ze vaak gespannen omdat ze niet echt zeker is van haar sociale vaardigheden. Ze heeft ook de neiging om de dingen die mis zouden kunnen gaan in het hoofd eindeloos te herhalen.
  4. Terughoudend
    De Terughoudende introvert is gereserveerd en denkt graag eerst na voordat ze iets doet of zegt. Ze heeft vaak tijd nodig om op gang te komen en dingen te verwerken voordat ze handelt.

Waarom een introvert zijn waardevol is

Extraverte eigenschappen (zoal opkomen voor jezelf, jezelf laten zien in gezelschap en snel een mening verkondigen) worden vaak gelijkgesteld aan succes. Het is niet voor niets dat scholen en werkgevers dit gedrag als de norm beschouwen waardoor een introvert makkelijk ondergesneeuwd kan raken. Dit is echter niet terecht, introvert gedrag is nét zo waardevol als extravert gedrag en zou veel gelijkwaardiger benaderd moeten worden.

Een introverte persoonlijkheid is absoluut geen zwakke eigenschap die verbetert dient te worden, het is een gave deze te mogen hebben. Ze kan zich namelijk goed concentreren, focussen, analyseren en lang nadenken over een bepaald onderwerp om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken of mening te kunnen vormen.

Ze bereid zich graag goed voor op een bepaald onderwerp omdat ze niet graag voor verrassingen komt te staan. Hierdoor kan ze een goed onderbouwd en doordacht verhaal vormen, iets wat juist door velen erg gewaardeerd wordt. Ze heeft daarnaast het vermogen om zich in te leven in een ander en actief te luisteren. Op deze manier kan de introvert een diepe en krachtige verbinding met mensen maken, iets wat mensen erg fijn vinden want mensen willen niets liever dan gehoord worden.

Weet dat er geen goed of fout is, we zijn allemaal uniek en beide persoonlijkheden hebben elkaar nodig. We vullen elkaar aan en kunnen van elkaar leren. Elk deel van het spectrum heeft zijn sterke en zwakke punten niemand is meer of minder dan een ander.

Ik ben een introvert

Ik ben zelf een introvert, een combinatie van vooral een denkende introvert en sociale introvert type maar eigenlijk kan ik mij in alle vier beschreven types wel vinden. Een combinatie waar ik vooral vroeger veel last van had en mij wel eens in de weg zat. Waar ik het vroeger vervelend vond om de introvert in een groep te zijn heb ik de laatste jaren mijn persoonlijkheid juist volledig omarmt. Ik ben wie ik ben en het is goed zo.

Tegenwoordig gaat het beter omdat ik er veel over gelezen heb en zo meer over mezelf te weten ben gekomen. Ik heb mezelf en mijn persoonlijkheid dan ook volledig geaccepteerd, ik ben goed gewoon zoals ik ben. Dit zorgt voor veel meer tevredenheid over jezelf, meer rust en een gelukkiger leven.

Ik scoor persoonlijk vrij hoog op de schaal van introversie, Ben je nieuwsgierig wat je zelf scoort? Dan kun je hier de ’16 personalities test’ doen. Na de test kun je je uitslag lezen, krijgt je persoonlijkheid een naam en wordt deze helemaal uitgelegd. Wat ik zelf erg leuk vond is dat mijn persoonlijkheid zo accuraat beschreven werd, alsof iemand precies weet hoe ik in elkaar steek, zo leuk! En door het doen van deze test ben ik er ook achter gekomen welke beroemdheden dezelfde persoonlijkheid hebben als ik; zoals Nelson Mandela, Morgan Freeman en Marie Kondo.

Zo vertrouw je meer op jezelf als je introvert bent

Waar ik persoonlijk de ervaring heb bij het zijn van een introvert is weinig vertrouwen in jezelf hebben waardoor je verlegen wordt en liefst dingen wil gaan vermijden. Dit kan juist averechts gaan werken, iets waar ik op sommige vlakken nog steeds wel wat ‘last’ van heb. Als ik mij ergens niet comfortabel bij voel dan doe ik het liever niet. Maar soms moet je wel en dan zijn de volgende tips heel fijn om achter de hand te hebben en zo meer vertrouwen in jezelf te hebben.

1. Er is niets ‘mis’ met introvert zijn

Met introversie is niets mis! Het is puur en alleen een bepaalde eigenschap wat in je DNA zit en waar je mee geboren bent. Introversie kun je dus niet afleren, het zal voor altijd in je zitten. Daarnaast heeft een introvert heel veel goede kwaliteiten, ze zitten alleen een beetje verborgen en komen wat langzamer tot ontwikkeling. En daar is helemaal niets mis mee.

2. Vertrouw op je eigen kwaliteiten en zet ze in

Als je precies weet welke kwaliteiten jij als introvert hebt, weet je ook waar je juist op kunt vertrouwen en dát doen waar jij je prettig bij voelt. Indien mogelijk en noodzakelijk, deel je persoonlijkheid en je kwaliteiten met de mensen om je heen. Privé maar ook zakelijk. Je zal zien dat (de meeste) mensen niets meer dan respect hiervoor zullen hebben en je hierom juist zullen waarderen.

3. Vergelijk jezelf niet met extraverte mensen

Accepteer jezelf zoals je bent en stop jezelf te vergelijken met mensen die extravert zijn, wees niet jaloers op hun persoonlijkheid. Jij bent net zoveel waard als een extravert, elke persoonlijkheid mag er namelijk zijn. Hoe meer je jezelf en je persoonlijkheid accepteert, hoe beter je over jezelf gaat voelen en hoe meer zelfvertrouwen je krijgt. Dit kan je juist helpen om over drempels te gaan waar je anders niet overheen had durven gaan.


Bronvermelding: assertief.nl, thecut.com, wikipedia.org, herhealt.nl, desteven.nl

Goed voelen, mooi zijn! Een mooi, gezond en gelukkig leven is mijn persoonlijke missie. Door slow living en mindfulness te omarmen leef ik nu een vreugdevol leven. Bekijk mijn slow living vlogs via Youtube en volg Slow&Cosy via Instagram en Pinterest.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *