Hoe kun je beginnen met duurzaam leven zodat jouw impact op het klimaat en het milieu verminderd? We putten de aarde uit waardoor ons mooie leefgebied geen garantie meer lijkt te zijn voor toekomstige generaties. We kunnen echter allemaal ons steentje bijdragen voor het behoud van onze mooie aarde. Een duurzaam leven en de bewustwording van jouw impact op de aarde begint bij jezelf. In dit artikel geef ik 8 tips die je kunnen inspireren bij het aannemen van een duurzame leefstijl.
Wat betekent duurzaam leven
De negatieve impact die de mens heeft op de natuur, het milieu en het klimaat weten we allemaal, kijk maar eens naar de documentaire uit 2020 van Sir David Attenborough: “A life on our planet”.. We vervuilen de aarde en de lucht, we hebben van de zee een plastic soep gemaakt en we kopen en verspillen teveel. We putten de aarde uit waardoor ons mooie leefgebied geen garantie meer lijkt te zijn voor toekomstige generaties. Maar je kan je negatieve impact verminderen door duurzamer te gaan leven waarbij alle beetjes helpen.
Bij duurzaam leven of een duurzame leefstijl ben je je veel meer bewust van de keuzes die je maakt en welke impact je ecologische voetafdruk heeft op je leefomgeving, de natuur en het klimaat. Je streeft ernaar meer in harmonie met de natuur te leven zodat je negatieve impact op het milieu en het klimaat wordt verminderd.
Je kan hierbij denken aan je uitstoot van broeikasgassen te verminderen door meer te wandelen, te fietsen of te kiezen voor openbaar vervoer of elektrisch rijden, je afval te verminderen en te recyclen, je consumptiegedrag aan te passen, bewust te winkelen en door te kiezen voor producten met een duurzaamheid keurmerk en biologische seizoensgebonden voedsel.
Hoe kun je zelf duurzamer leven?
De slogan ‘Een beter milieu begint bij jezelf’ is inmiddels meer dan 30 jaar oud maar nog steeds relevant vandaag de dag. Een duurzaam leven en de bewustwording van jouw impact op de aarde begint bij jezelf. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen voor het behoud van onze mooie aarde, voor nu en voor toekomstige generaties.
Onthoud dat het een proces is en dat elke kleine stap telt. Begin met wat haalbaar en comfortabel is voor jou, en breid je duurzame inspanningen geleidelijk uit. Alle beetjes helpen en dragen bij aan een duurzamere toekomst.
Alle duurzaam leven tips op een rijtje:
- Bewustwording en informeer jezelf
- Koop minder, duurzamer en kies bewust
- Eet duurzaam, meer seizoensgebonden en minder vlees
- Maak je beautyroutine duurzamer
- Ga vaker met de fiets, het openbaar vervoer of rij elektrisch
- Scheid afval, recycle, repareer en doneer
- Verduurzaam je huis en bespaar energie
- Houd je gezin klein
1. Bewustwording en informeer jezelf
Informeer jezelf over duurzaam leven en de impact van je dagelijkse keuzes op het milieu. Gebruik hierbij betrouwbare bronnen zoals boeken, artikelen en cursussen en leer zo mogelijk van anderen om je bewustzijn te vergroten. Zoek naar nieuwe manieren om duurzamer te leven en bepaal welke aspecten je in jouw leven wilt veranderen om duurzamer te worden.
Stel haalbare doelen die passen bij jouw situatie en levensstijl en neem de tijd om je huidige gewoonten en consumptiegedrag te beoordelen. Bekijk voor jezelf waar je veranderingen in kan aanbrengen, zoals vervoer, energieverbruik, afvalproductie, consumptiegedrag en voedselkeuzes.
Doe dit met kleine stapjes die je makkelijk kan toepassen, probeer niet alles tegelijk te willen veranderen want dan raak je overweldigd. Kleine stapjes kunnen zijn je wegwerpplastic verbruik verminderen, één of twee keer in de week een vegetarisch gerecht op het menu en apparaten uitschakelen die onnodig aan blijven staan.
2. Koop minder, duurzamer en kies bewust
Door bewuste keuzes te maken bij het kopen van producten, kun je je consumptiepatronen veranderen. Denk bij een aankoop altijd goed na en vraag jezelf af of je het product echt nodig hebt en of je al iets soortgelijks in huis hebt. Door bewuster producten te kopen merk je dat je vanzelf minder zult kopen en draag je automatisch bij aan een duurzamere samenleving.
Leestip: Deze regels helpen je bewuster te shoppen en miskopen te voorkomen
Koop vooral kwaliteitsproducten en investeer hierin zodat ze langer zullen meegaan. Maak voordat je gaat winkelen een boodschappenlijst en plan van tevoren wat je nodig hebt zodat impulsaankopen zullen verminderen. Vermijd wegwerpartikelen zoals plastic rietjes, bekers, drinkflesjes, tasjes etc. en kies voor duurzame herbruikbare alternatieven zoals een waterfles, een herbruikbare boodschappentas, bamboe rietjes etc.
Probeer zo mogelijk te kiezen voor tweedehands producten, deze bestaan al en hoeven niet opnieuw geproduceerd te worden. Denk bijvoorbeeld aan kleding (een van de meest vervuilende industrieën op aarde), meubels, boeken of speelgoed. Daarnaast kun je bewust kiezen voor producten die duurzaam zijn geproduceerd (let op betrouwbare keurmerken en pas op voor greenwashing) zoals biologische voedsel (of leg zelf een moestuintje aan), Fairtrade producten en milieuvriendelijke huishoudelijke artikelen.
3. Eet duurzaam, meer seizoensgebonden en minder vlees
Door bewustere voedingkeuzes te maken kun je bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem en zo je impact op het milieu verminderen. Wees je meer bewust van de voeding die je kiest en tot je neemt. Kies het liefst voedsel met een duurzaamheidskeurmerk, eet minder vlees (veeteelt is namelijk de grootste vervuiler op aarde) en kies juist vaker voor plantaardig.
Plantaardige voeding is niet alleen vaak gezonder voor je lichaam, het heeft over het algemeen een lagere ecologische voetafdruk. Plantaardige keuzes zijn groenten, fruit, granen, peulvruchten en noten. Kies liefst biologisch, seizoensgebonden en lokaal geproduceerde voeding. Voeding dat van ver komt en ingevoerd moet worden heeft weer een grotere impact op het milieu.
Probeer daarnaast zoveel mogelijk je maaltijden te plannen en met een boodschappenlijstje te winkelen. Door te plannen en alleen te kopen wat je nodig hebt ga je voedselverspilling tegen.
4. Maak je beauty routine duurzamer
Bewuste keuzes maken geldt niet alleen voor voeding, kleding en je huishouden. Het kan ook je beautyroutine zijn waar je bewustere en duurzame keuzes kan maken. Houd je beautyroutine minimalistisch en gebruik alleen de producten die je huid nodig heeft en daadwerkelijk iets doet voor je huid (vermijd gimmick producten met mooie verpakkingen en slechte ingrediënten) en gebruik indien mogelijk minder make-up. Dit helpt het aantal verpakkingen en afval te verminderen.
Leestip: Hoe begin je met een huidverzorgingsroutine + volgorde van aanbrengen
Daarnaast kun je ook kiezen voor natuurlijke, duurzame en zero waste beautyproducten en verpakkingen die minder impact hebben op het milieu. Denk bijvoorbeeld aan wasbare wattenschijfjes, herbruikbare make-up sponsen, herbruikbare scheermesjes, shower body bars en shampoo bars (stuk zeep) zodat je ook hier je afval kan verminderen.
5. Ga vaker met de fiets, het openbaar vervoer of rij elektrisch
Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en je op een duurzamere manier te verplaatsen door natuurlijke hulpbronnen zoals olie te beperken draag je bij aan een kleinere ecologische voetafdruk.
Kies ervoor korte afstanden te wandelen of te fietsen, dit veroorzaakt geen luchtverontreiniging en het helpt bij een actievere leefstijl dat gezonder is voor je lichaam. Kies bij langere afstanden liever voor (duurzame) openbaar vervoer, carpoolen of een elektrische auto. Hiermee wordt de uitstoot van broeikasgassen flink reduceert.
6. Scheid afval, recycle, repareer en doneer
Het kost wat meer tijd en inspanning om deze gewoonte aan te leren, maar wen jezelf aan je afval te scheiden, te recyclen, te repareren of spullen te doneren. Door dit te doen kun je aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van afval.
Informeer jezelf over het afvalscheiden in jouw gemeente en leer welke soorten afval er gerecycled kunnen worden. Leer jezelf aan kapotte spullen zelf of te laten repareren als dit mogelijk is, zo verleng je de levensduur van je spullen zodat ze niet onnodig hoeven worden weggegooid. En doneer je spullen die je niet meer gebruikt zodat het geen afval hoeft te worden en iemand anders er nog plezier van kan hebben.
7. Verduurzaam je huis en bespaar energie
Overweeg je huis te verduurzamen indien dit mogelijk is. Ook deze stap kan meer tijd, inzet en investeringen van je vergen, maar op de lange termijn kan het zowel het milieu als je financiën ten goede komen, het is een zeer waardevolle stap richting een duurzaam leven.
Kies zo mogelijk voor een goede isolatie en energiezuinige ramen, investeer in zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Ga bewuster om met energie en water; gebruik energiezuinige apparaten, schakel onnodige verlichting uit, ga bewust om met de verwarming en koeling, gebruik waterbesparende kranen en -douchekop, vang regenwater op en implementeer de afvalscheiding- en recyclingsysteem in je huis.
8. Houd je gezin klein
Je kan er niet onderuit dat dit een controversiële oplossing is, maar het kan weldegelijk invloed hebben op je ecologische voetafdruk. Een kind minder krijgen levert volgens een Canadees onderzoek uit 1999 namelijk een enorme reductie van 58,6 ton CO2-uitstoot per persoon per jaar op (ter vergelijking; de ideale uitstoot om de klimaatdoelen te behalen is 2,1 ton CO2-uitstoot per persoon per jaar). Dat is nogal een hoeveelheid!
Maar zouden we echt een kind minder moeten krijgen? Bovengenoemde duurzame en klimaatbewuste keuzes dragen allemaal bij aan het verminderen van je uitstoot en je impact op het milieu, echter vallen ze bijna in het niet bij het krijgen van een kind. Maar, we hebben ook kinderen nodig om de zin en betekenis van het leven voort te zetten en de samenleving zoals wij die nu kennen te behouden.
Het is daarom belangrijk balans te vinden in het aantal kinderen dat we op de wereld zetten. Het is goed hier kritisch over na te denken. Kinderen krijgen is nog steeds de norm, maar door geen of minder kinderen te krijgen kun je je ecologische voetafdruk aanzienlijk verlagen. Het zou vandaag de dag de norm moeten zijn dat iedereen hier zijn eigen bewuste keuze in kan maken (zonder commentaar) en dat bewust geen kinderen of één kind krijgen ook als normaal wordt gezien.
Bronvermelding: unwaste.nl, thegreenguide.nl, consumentenbond.nl, treeclicks.com, maatschappijwij.nu
Geef een reactie