De belangrijkste stap naar een gelukkig leven met meer rust en plezier is een simpel leven. Bij een simpel leven staan eenvoud, kalmte, voldoening, minder stress en minder zorgen centraal. Iets wat niet vanzelfsprekend is in onze moderne samenleving. Een simpel leven hoeft niet moeilijk te zijn, het begint bij bewustwording van je eigen leven waarbij je de afleiding elimineert en alleen aandacht besteed aan wat voor jou écht belangrijk is. Verlang jij naar een simpeler leven met minder stress en meer plezier? Bekijk dan deze 6 tips die je kunnen begeleiden naar een simpeler leven.
Wat wordt bedoelt met ‘simpel leven’
Veel mensen leiden een druk leven waarbij stress voor veel mensen een groot probleem is, Over het algemeen gezien leven wij in onze huidige maatschappij veel te ingewikkeld en maken we het onszelf veel te moeilijk. We moeten van alles van onszelf en er wordt van alles van ons verwacht door anderen. Er zijn veel zaken die hierbij een rol spelen zoals een hectische baan, een chaotisch huishouden, opgestapelde rekeningen, een druk sociaal leven en een slecht eet- en leefpatroon. Logisch dat het leven stressvol kan zijn.
Het is echter belangrijk om de oorzaken van stress aan te pakken, stress is namelijk en aanslag op je lichaam zowel fysiek als mentaal. Accepteer niet meer dat het moderne leven nou eenmaal stressvol is, dit hoeft het namelijk niet te zijn. Door simpel te leven kun je een hoop stress wegnemen waardoor je meer geluk, rust en plezier zult ervaren.
Stel jezelf regelmatig de vraag: ‘… waar word ik gelukkig van?’
Simpel leven houdt in dat je bewuster naar je leven kijkt en vaststelt wat voor jou écht belangrijk is. Je kiest er bewust voor een leven te leiden waarbij je dicht bij jezelf blijft onder jouw eigen voorwaarden. Je elimineert alles in je leven wat voor jou niet van waarde is en waar je geen plezier uit haalt. Je besteed alleen tijd aan wat voor jou wel belangrijk is en waar je blij van wordt. Je ruilt chaos is voor rust, je bent tevreden met wat er al is en je hebt geen spullen of status nodig om je gelukkig te voelen en jezelf op waarde te schatten.
Voordelen van een simpel leven
Door het leiden van een eenvoudig en simpel leven, zul je het ware geluk van een betekenisvol leven ervaren. Door het vereenvoudigen van je leven verwijder je namelijk de afleiding die dit geluk in de weg staat. Je kiest er bewust voor om alleen tijd en aandacht te besteden aan de dingen die écht belangrijk voor je zijn in jouw leven. Dit kan gaan om je kinderen, je partner, familieleden, vrienden, je gezondheid, een baan waar je voldoening uit haalt en een dierbare hobby etc.
Wat levert simpel leven op?
- Minder stress en angsten
- Meer (innerlijke) rust
- Een gelukzalig en blijer gevoel
- Een gezonder lichaam
- Meer vrijheid
- Betekenisvollere relaties
- Een betere financiële situatie
- Je wordt duurzamer
- Je hebt meer tijd voor de leuke dingen in het leven
6 tips naar een simpel leven
Maar, hoe begin je dan met simpeler leven? Veel mensen denken dat je dan moet wonen in een hutje op de hei en alle moderne technologieën uit je leven moet verbannen. Niets is minder waar. Een simpel leven leiden is eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is bewust stil te gaan staan bij jouw leven. Je bewust worden van wat voor jou belangrijk is, waar jij van houdt en waar jij blij van wordt.
Begin klein en leer los te laten. Leef bewust en met aandacht. Ga bewuster om met je tijd, wees in het hier en nu en geniet van de kleine dingen in het leven. Laat je niet meer afleiden maar focus op wat voor jou écht belangrijk is! Om je op weg te helpen geef ik hieronder nog 6 tips die je eenvoudig kunnen begeleiden naar een simpel leven.
1. Zorg dat je minder moet van jezelf
Onze maatschappij is vooral ingesteld op veel dingen moeten en weinig rusten. Vroeger was een simpel en eenvoudig leven met veel rustmomenten en weinig verplichtingen veel vanzelfsprekender, tegenwoordig is er geen ruimte meer voor een simpel leven.
Een van de eenvoudigste manieren voor een simpel leven is minder hard te werken en werk te kiezen dat betekenisvol is voor je. Als je het je kan veroorloven kies dan voor een minder veeleisende baan of ga parttime werken. Door minder (hard) te werken heb je meer vrije tijd voor leuke dingen en kun je meer rust pakken. Automatisch heb je dan ook minder geld om uit te geven aan rommel.
Luister vaker naar je innerlijke gevoel, deze vertelt je duidelijk wat je wel en niet wil. Doe meer van de dingen die jij belangrijk vindt en waar jij blij van wordt, in plaats van wat er via de sociale druk van jou wordt verwacht door anderen (of wat je denkt dat ze van je verwachten). Leer op een aardige manier nee te zeggen en durf dit woord vaker te gebruiken.
Doe niet aan multitasken. Concentreer je zoveel mogelijk op één ding tegelijk, geef het je volle aandacht en neem er de tijd voor zodat je je taken efficiënter kunt afwerken. Stel ook geen hoge eisen of onhaalbare doelen aan jezelf, daar word je alleen maar teleurgesteld van en het heeft een negatief effect op je eigenwaarde.
2. Maak van (innerlijke) rust een dagelijkse routine
Door simpel en eenvoudiger te leven ervaar je al gauw een gevoel van innerlijke rust. Bedenk wat voor jou je leven stressvol en ingewikkeld maakt. Hoe kun je dit simpeler maken voor meer rust in je dagelijks leven? Door een dagelijkse en zelfs een wekelijkse routine aan te houden creëer je meer overzicht en rust in je leven. Je hoeft minder na te denken over terugkerende taken, zo houd je meer ruimte en rust in je hoofd. Durf ook dingen te missen en durf niet alles mee te wíllen maken. Veel dingen zijn leuk maar het is ook doodvermoeiend om overal bij te willen zijn.
Neem de tijd voor dingen. Tijd is namelijk een wonderlijk iets, het is niet te koop en het is schaars. Je tijd kun je maar beter goed besteden want het sijpelt door je vingers heen en komt niet meer terug. Tegenwoordig willen we graag alles snel-snel afwerken. Maar door je taken snel-snel te doen, leef je niet met volle aandacht in het hier en nu en krijg je een opgejaagd gevoel. Door de tijd te nemen krijg je meer innerlijke rust en kun je je beter concentreren op je taak. En door minder taken op je te nemen en soms de boel even de boel te laten, komt er vanzelf meer ruimte voor rust.
Zorg voor een opgeruimd huis en een rustige leefomgeving. Want zeg nou zelf, waar word jij echt ontspannen van? Een minimalistisch en opgeruimd huis of een rommelige woning met veel spullen? Om meer ruimte, rust en overzicht te creëren en minder stress te ervaren kun je de dingen die je niet nodig hebt beter loslaten. Gooi ze weg of doneer ze aan mensen die er van kunnen profiteren.
Geef prioriteit aan rustmomenten en geniet van waar je nu bent en wat je nu doet. Verlaag je tempo zo nu en dan door een rustige activiteit te doen zoals lezen, kleuren of breien. En doe af en toe even helemaal niets. Niksen is heel gezond voor je lichaam en geest. Het laadt je batterij op en geeft je creativiteit een impuls.
3. Leef in het hier en nu
Leven in het hier en nu is helend voor je lichaam en geest. Het helpt je te ontspannen, gelukkiger en liefdevoller te zijn. Wees vaker mindful, richt je vooral op het hier en nu, waardeer de kleine dingen die het leven je te bieden heeft. Doe rustiger aan, geen stress en geen haast. Sta vaker stil bij de dingen die nu om je heen gebeuren en kijk bewust, luister naar de geluiden en ruik de geuren. Probeer eens helemaal stil te zijn en je zintuigen te stimuleren. Meer voelen minder denken, heel simpel eigenlijk.
Je leeft nu, je bent nu nog jong en gezond of ouder maar vitaal. Schuif dus niet alles vooruit voor ‘later’, want misschien komt er helemaal geen later. Nu leef je dus geniet nú van het leven. Vaak zijn we veel teveel bezig met het verleden of wat er in de toekomst komen zal. Dit zorgt alleen maar voor piekergedachten en stress. Maak je niet teveel druk over later. Je weet toch niet hoe het loopt, sterker nog het loopt vaak anders dan je denk. En wat er in het verleden is gebeurd kun je niet meer veranderen, alleen maar van leren.
4. Maak ruimte door te ontspullen
Tegenwoordig groeien we op in een materialistische (kapitalistische) samenleving waarbij we een enorme obsessie voor materiële eigendommen hebben ontwikkeld. Ons geluk wordt vooral gekoppeld aan het kopen van nieuwe spullen. Echter kunnen deze spullen ons niet écht gelukkig maken, vaak laten ze op termijn juist een leeg en onvervuld gevoel achter. Door het verlangen naar het kopen van steeds nieuwe spullen zul je nooit tevreden zijn met wat je al hebt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je steeds meer stress, onvrede en frustratie ervaart.
Veel spullen hebben brengt ook een gevoel van onrust met zich mee. Je maakt je zorgen om je spullen, gaan ze niet stuk of worden ze niet gestolen, ze moeten onderhouden worden en veel onnodige ongebruikte materiële items liggen in de weg. Door ze weg te nemen zul je merken dat je niet alleen meer ruimte en rust in huis krijgt maar ook in je hoofd. Je zult zien dat je met minder spullen om je heen net zo gelukkig of wellicht gelukkiger kunt leven.
Ga simpeler leven door bijvoorbeeld klein(er) te wonen en je alleen te omringen met de spullen die voor jou een meerwaarde hebben en waar je echt blij van wordt. Neem genoegen met minder spullen om je heen, hoe meer je koop hoe ingewikkelder en chaotischer je leven wordt. Wees tevreden met wat je nu al om je heen hebt en vul het zo nu en dan aan met spullen waar je echte vreugde bij voelt.
Simpel leven houdt in dat je je alleen omringt met de spullen waar je blij van wordt en een meerwaarde voor je hebben. Deze spullen zijn bijvoorbeeld praktisch want het vervult een doel, je vindt de items gewoon heel mooi, het brengt je plezier en je wordt er blij van of ze hebben bijvoorbeeld een sentimentele waarde voor je. Al het andere is overbodig ballast in je leven dat op een negatieve manier ruimte in beslag neemt.
Door minder te consumeren zul je meer financiële en emotionele vrijheid ervaren. Dat iets in de aanbieding is wil nog niet zeggen dat je het moet kopen. Door bewuster op je uitgaven te letten, minder geld uit te geven en alleen dat te kopen wat een meerwaarde voor je heeft houd je meer tijd, energie en geld over. Tijd en geld dat je kunt besteden aan de dingen waar je echte geluk, vreugde en plezier aan beleefd. Zoals sociale interactie met de mensen waar je van houdt, ervaringen delen en herinneringen maken, plezier beleven aan je hobby en eindelijk de tijd om heerlijk te ontspannen thuis of in de natuur.
Snelle opruimtips
- Een van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen bij het opruimen van je spullen is: ‘Zou ik het item meteen vervangen als het spontaan stuk gaat of zou ik opgelucht zijn als het item kapot is’. Bij het laatste weet je dat je het item moet loslaten.
- Denk bij elk item dat je gaat opruimen aan de volgende drie opties (Marie Kondo methode): 1. Heeft het een doel en/of word ik er blij van? 2. Gebruik je het zelden of is het je smaak niet? Probeer het dan te verkopen of doneer het. 3. Is het stuk? Gooi het dan weg.
- Vind je het lastig in te schatten of je iets moet bewaren of weg kan doen? Doe de items waarover je twijfelt in een doos en berg het minstens 30 dagen (of langer) op. Heb je het niet nodig gehad of was je zelfs vergeten dat je het had? Dan kun je het item loslaten.
- Ruim je kleding op en houd je kledingkast eenvoudig met neutrale kleding en minder opties. Zo houd je meer overzicht en ben je sneller aangekleed. Dit zelfde kun je bijvoorbeeld ook in de keuken en badkamer toepassen. Houd het eenvoudig en bewaar niet meer items dan je nodig hebt.
- Zorg dat al je spullen een eigen plek heeft. Als er geen plek voor is laat het dan los. Zo zorg je ervoor dat je geen overbodige spullen bewaart.
- Wees mindful bij elke aankoop die je van plan bent te doen. Heb je het echt nodig oftewel vervult het een doel en/of maakt het je blij voor de lange termijn? Of is het een impuls aankoop die je niet nodig hebt maar toevallig in de aanbieding was?
- Stel grote/dure aankopen uit, wacht een poosje met het doen van de aankoop. Kijk na een week of je het product nog steeds wenst te hebben. Na een tijdje gaat de grootste drang een item te willen hebben er vanaf. Wil je het nog steeds en denk je het echt nodig te hebben, maak dan een weloverwogen keuze en ga voor kwaliteit. Zo doe je minder aankopen waar je achteraf spijt van krijgt.
5. Laat je minder afleiden door digitalisering
De moderne technologie heeft ons veel goeds gebracht, maar het is ook de tegenhanger van een simpel leven. We kunnen nu 24/7 met de hele wereld verbonden zijn. Het is fijn dat het tegenwoordig mogelijk is te verbinden, maar het heeft ook zeker zijn nadelen. De hele dag ‘aan staan’ en bereikbaar zijn levert teveel stress op voor onze brein waardoor je geest niet meer tot rust komt. De verslaving van Social media, het lezen van nutteloze informatie, deprimerende nieuwsberichten en de ongevraagde meningen van anderen kunnen ons behoorlijk gestresst en zelfs depressief maken.
Onze smartphones zijn echte ’tijdslurpers’ geworden. Iedere keer als we onze telefoon openen wordt er enorm veel informatie in de vorm van nieuws, entertainment en advertenties naar ons toegeworpen, dat het moeilijk is je er niet door te laten afleiden. Al deze media veroorzaken teveel prikkels en impulsen wat chaos in je hoofd veroorzaakt. Het wordt daardoor steeds lastiger je te concentreren op een taak door de verslaving en afleiding die onze smartphone is geworden.
Simpel leven betekent bewuster leven, ook als het om je smartphone en andere digitale apparaten gaat. Je hoeft ze niet meteen de deur uit te doen, maar ga er wel bewuster mee om en laat ze weer voor jou werken in plaats van er een slaaf van te zijn. Houd het gebruik simpel, wees selecties met welke media je leest en laat je leven niet leiden door je smartphone. Zet notificaties uit, zet Whatsapp groepen stil en meld je af voor nieuwsbrieven die geen meerwaarde voor je hebben. Bepaal zelf wanneer je op je smartphone kijkt. Probeer minder je Social media, het nieuws en je e-mail te checken. Je hoeft echt niet altijd van alles op de hoogte te zijn, belangrijke zaken bereiken je uiteindelijk toch wel.
Leg je smartphone aan de kant tijdens het eten en als je in gezelschap bent van andere mensen. We besteden tegenwoordig namelijk meer tijd aan het kijken naar schermen dan aan echte mensen en persoonlijke contacten. En zet zo nu en dan alles even uit en geniet van het echte leven om je heen.
6. Investeer in jezelf en de mensen om je heen
Simpel leven kun je ook in je sociale leven toepassen. Zoals je je huis kan opruimen, kun je de relaties met de mensen om je heen ook opschonen. Een groot sociaal netwerk kan leuk zijn maar is ook razend vermoeiend. Hoe minder mensen om je heen, hoe minder verplichtingen je zult hebben. Omring je vooral met mensen waarbij jij een goed gevoel hebt en die het beste in je naar boven halen. Als je je ongelukkig voelt zodra je in de buurt bent van een bepaald persoon, zegt je gevoel je eigenlijk dat je misschien beter afstand kunt nemen van deze relatie.
Door sociale interactie met de mensen die je echt graag mag en graag om je heen hebt maak je herinneringen aan waar je later met een goed gevoel op kan terugkijken. Dit is het ultieme geluksgevoel. Door liefde uit te stralen naar anderen zul je liefde ontvangen. Doe daarom moeite voor deze mensen die je graag om je heen hebt.
Maak je leven simpeler door niet langer perfect te willen zijn, vertrouw erop dat je een goed mens, partner en ouder bent. Vertrouw op jezelf zodat je emotioneel sterker zult worden. Wanneer je van jezelf houdt en gelukkig bent met jezelf en je leven, kun je echte liefde en geluk zelf ervaren en uitstralen naar anderen. Zorg dat je in het dagelijks leven iets betekenisvol doet waar je voldoening uit kunt halen. Blijf in jezelf investeren door jezelf te ontwikkelen en stel voor jezelf haalbare doelen op. Dit geeft een gevoel van voldoening dat we alles uit het leven halen wat ze te bieden heeft.
Geef een reactie