Het nieuwe jaar is in zicht, veel mensen gaan dan reflecteren op het oude jaar en vooruitkijken naar het nieuwe. En bij een frisse start met nieuwe kansen horen traditiegetrouw goede voornemens. Iets wat veel mensen maken aan elk begin van het nieuwe jaar. Helaas slaagt er maar een klein percentage in om goede voornemens te laten slagen, voor de ruime meerderheid mislukken de goede voornemens zelfs al na een paar weken. Hoe kunnen we er toch voor zorgen dat onze goede voornemens dit keer wel gehaald worden?
Populaire goede voornemens
Veel populaire ‘goede voornemens’ zijn: afvallen, stoppen met roken en beter omgaan met geld. Uit onderzoek van ING blijkt al jaren dat zo’n 80% van de Nederlanders goede voornemens voor het nieuwe jaar maakt. Maar dat er ongeveer 90% faalt om zijn goede voornemens vol te blijven houden. Hoe dit komt leg ik je in dit artikel uit. We gaan eerst terug naar waar goede voornemens eigenlijk vandaan komen.
Waar komen goede voornemens vandaan?
Volgens wibnet.nl gaat de traditie van goede voornemens terug tot het Babylonië van 4000 jaar geleden. Toen hadden ze betrekking op het teruggeven van geleende gereedschappen. In het oude Rome beloofden mensen vaak om anderen goed te behandelen. Toen het christendom opkwam, werden deze beloften vervangen door gebeden en vasten. Vandaag de dag gaan goede voornemens vooral over persoonlijke verbeteringen en om de kwaliteit van je leven te verbeteren.
Waarom goede voornemens meestal niet werken
Het overgrote deel van de mensen lukt het niet zijn goede voornemens vol te houden omdat ze gewoonten willen veranderen die er al jaren ingesleten zijn, aldus André Aleman, hoogleraar neuropsychologie bij het UMCG in Groningen. Mensen zijn gewoontedieren. Ons ego blijft het liefst in de comfort zone, houdt liefst vast aan dat wat wij het beste kennen want dat is veilig en vertrouwd. Een echte gedragsverandering is dan ook héél moeilijk, er is echte wilskracht voor nodig om je goede voornemens vol te blijven houden.
Volgens psycholoog Thijs Launspach draagt het beloningssysteem in je hersenen ook bij aan het niet volhouden van je goede voornemens. Elke keer als je naar de sportschool bent geweest of als je dat stukje taart hebt afgeslagen word je beloond door je hersenen met een goed gevoel. Na verloop van tijd wordt dat goede gevoel steeds minder omdat het ‘normaal’ wordt. De benodigde discipline om vol te blijven houden wordt dan steeds groter waardoor het steeds moeilijker wordt. Als je daarbij ook nog eens niet goed in je vel zit dan geef je het na een paar weken heel makkelijk weer op.
De keerzijde van goede voornemens
De goede voornemens zoals wij ze kennen draaien vooral om onszelf als persoon. Het nieuwe jaar wordt jouw jaar waarin je nu eindelijk de beste versie van jezelf wordt. Ondanks dat goede voornemens een positief voorkomen hebben, zet het jezelf en je verleden eigenlijk in een negatief daglicht. Je huidige situatie en hoe je gepresteerd hebt is niet goed genoeg. Je bent niet tevreden over jezelf, het moet daarom anders en beter in het nieuwe jaar. Dit levert je vooraf al de nodige stress op waardoor het eigenlijk onbegonnen werk is.
Zo laat je je goede voornemens wel slagen
Om eerlijk te zijn heb ik zelf nog nooit aan goede voornemens bij aanvang van het nieuwe jaar meegedaan, ik heb er nooit behoefte aan gehad dit tijdens een jaarwisseling te doen. Als ik besluit iets te veranderen dan kan dat op elke willekeurige dag van het jaar is mijn motte. Daarnaast ben ik best tevreden met mijzelf en mijn leven dat ik me geen grote veranderende voornemens hoef op te leggen. Dat geeft een hoop rust in mijn hoofd!
Wil jij aan de slag met goede voornemens? Houd het dan vooral lekker simpel. Doelen stellen, jezelf verbeteren en slechte gewoonten achter je laten is natuurlijk hartstikke goed. Maar er stress van krijgen werkt averechts en levert je uiteindelijk niks op. Ik geef je hieronder enkele tips die je hierbij op weg helpen.
1. Verander je goede voornemens in goede gewoonten
Maak in plaats van ‘goede voornemens’ er goede gewoonten van, deze werken namelijk wel! Goede voornemens is een goed begin maar maakt het werken aan je gewoonten niet concreet. Je goede voornemen blijft dan voornamelijk bij dromen en wensen. Ga aan de slag met je slechte gewoonten en maak er meteen leuke goede gewoonten van.
Verander je gewoonten alleen voor jezelf omdat ze jou een goed gevoel geven en je leven beter maken. Doe het niet voor een ander of om er voor de buitenwereld beter of intelligenter uit te zien want dan zul je merken dat je ze op den duur niet kunt volhouden. Doe het alleen als je er zelf voor de volle 100% achter staat.
2. Houd je goede gewoonten klein en maak ze concreet
Stel geen grote doelen die niet haalbaar zijn en waarvan je niet precies weet waar je moet beginnen. Houd je goede gewoonten laagdrempelig en begin met één of twee veranderingen tegelijk. Waak ervoor dat je niet alle slechte gewoonten tegelijk wilt aanpakken maar doe dit stap voor stap. Op die manier is je verandering naar goede gewoonten beter vol te houden.
Een goed voornemen gaat alleen over wat je wil maar niet over hoe je dit voor elkaar gaat krijgen. Maak je het niet concreet dan blijft het uiteindelijk bij wensen en een droom. Maak je doel en goede gewoonten dus concreet en positief, wat wil je precies en hoe ga je dit bereiken. Dus niet ‘ik wil gezonder eten’ maar ‘ik ga beginnen met elke dag 2 stuks fruit en 250 gram groenten te eten. Daarna kun je dit verder gaan uitbreiden door ongezonde voeding te vervangen voor gezonde(re) opties.
3. Geef je goede gewoonten de tijd
Net zoals we onze spieren kunnen trainen, kunnen we onze hersenen ook trainen. Hoe vaker je een nieuwe gewoonte herhaalt en toepast, des te makkelijker deze gewoonte ons af zal gaan. Je nieuwe gewoonten worden zo een vanzelfsprekende handeling in je hersenen. Neem minstens twee maanden de tijd om aan je nieuwe gewoonten te werken, zoveel tijd kost het namelijk om een nieuwe gewoonte je eigen te maken. Geef dus niet meteen je goede gewoonte op als het een keertje niet is gelukt. Houd vol en spreek anders met jezelf een moment af om het opnieuw te proberen.
Terwijl je je nieuwe gewoonten aan het trainen bent, mag je jezelf tussentijds best belonen met iets dat je heel lekker of leuk vindt. Gun jezelf af en toe je guilty pleasure of maak met jezelf de afspraak dat je iets leuks mag kopen van het geld dat je bespaard hebt nadat je bent gestopt met roken bijvoorbeeld. Dit maakt het trainen van je goede gewoonten leuker en beter vol te houden.
Bronvermelding: umcg.nl, destentor.nl, uva.nl
Deb
Leuk om te lezen waar goede voornemens vandaan komen en dat mensen dit dus al 4000 jaar doen. Voor het eerst sinds jaren heb ik goede voornemens gemaakt voor 2021. Een daarvan is afvallen, 5 kilo dus het is concreet. Ik volg het Sonja Bakker dieet, hiermee ben ik voordat mijn dochtertje werd geboren al 12 kilo mee afgevallen. Dus het werkt echt, tenminste voor mij. Ik was al wat te zwaar (elk jaar werd het meer) maar sinds we thuis zitten, is het alleen maar erger geworden dus ik wilde het nu echt gaan aanpakken. Anders is er straks geen weg meer terug. Verder een nieuwe look voor mijn website. Ook daar ben ik druk mee bezig zoals je weet 😊. Gaat lukken allemaal 👍🏻,